Fysiske forandringer i 1. trimester

Fysiske forandringer i 1. trimester

Fysiske forandringer i 1. trimester

Graviditetshormonerne, som udskilles fra moderkagen, gør bl.a. at du mærker en række fysiologiske forandringer i kroppen, samt at din menstruation udebliver, da disse hormoner er graviditetsbevarende. Der kan dog komme lidt blødning fra det sted hvor ægget har sat sig fast i slimhinden.

Ind i mellem er det de fysiske forandringer i kroppen, der fortæller en at man er gravid, måske endda inden man har set en positiv graviditetstest. Det kan være ømme bryster eller spændte brystvorter, opkast, kvalme og træthed.

I starten af graviditeten forandrer kroppen sig og der sker en stor udvikling uden, at man nødvendigvis kan se det på dig, at du er gravid. Det kan godt føles mærkeligt, men med tiden bliver det mere og mere tydeligt og måske også lettere for dine omgivelser at forstå, at du kan være påvirket af graviditeten i større eller mindre grad.

Herunder har jeg opstillet en liste med normale graviditetsgener. Måske kan du genkende nogle af dem? 

Liste med normale graviditetsgener i 1. trimester:

  • Ømme bryster
  • Spændte brystvorter
  • Kvalme
  • Opkast
  • Træthed
  • Mærkelige spisevaner
  • Mister appetitten eller omvendt overspiser for at holde kvalmen nede
  • Ændringer i smags- og lugtesans
  • Murren i maven
  • Hyppig tissetrang
  • Luft i maven
  • Forstoppelse
  • Følsom og lettere ved at få humørsvingninger

Graviditetsgener eller ej

Nogle gravide mærker ingen fysiske forandringer, hvilket kan gøre dem usikre på om de overhoved er gravide.

De fysiske og psykiske forandringer påvirker ofte hinanden under graviditeten, og det kan både være i positiv og negativ retning. Forstået på den måde, at ingen forandringer kan gøre én psykisk usikker på om alt er som det skal være. Dog kan de gravide oftest gøre næsten hvad de plejer, da de ikke er plaget af gener. Omvendt så kan kvinder plaget af graviditetsgener ofte føle sig i psykisk ubalance, fordi de på den ene eller anden måde er begrænset eller presset, samtidig kan de tydelige tegn på graviditeten skabe en tryghed om at kroppen arbejder på højtryk for at producere en baby.

Oplever du ingen graviditetsgener eller forandringer, eller forsvinder de fra den ene dag til den anden, behøver det ikke betyde at der er noget galt, men har du selv en dårlig fornemmelse eller stigende bekymring, så tag kontakt til din egen læge. Lægen har mulighed for at henvise dig til en ekstra ultralydsscanning, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kan være rart at få en afklaring på hvad du mærker eller mangel på samme. Du er også velkommen til at tage kontakt til mig, hvis du har brug for en snak omkring dine tanker og bekymringer. Jeg tilbyder en Tidlig samtale, som netop handler om hvordan man skal håndtere situationen i denne fase af graviditeten.  

Forpustet?

Det er meget normalt at føle sig forpustet ved den mindste aktivitet også selvom du kun er i 1. trimester. Så det behøver ikke betyde at du er i dårlig form, men i stedet være et resultatet af at kroppen har brug for ekstra ilt og næring. Det kræver meget energi for kroppen at skabe et barn, derfor kommer dit hjerte og lungerne på ekstra hårdt arbejde, hvilket hurtigere kan gøre dig forpustet.