Beregn din termin

Beregn din termin

Termin

Ægcellen bliver ofte befrugtet inden for 12 timer efter ægløsning. Sædcellen kan overleve i kvinden i op til 6 dage og vente på at befrugte ægcellen ved ægløsning. De fleste graviditeter opstår ved samleje inden for en 6-dages periode op til ægløsningen. En udebleven menstruation er normalt måden hvorpå man opdager at man er blevet gravid, men på det tidspunkt kan det være svært at huske hvornår det præcise tidspunkt for samlejet var. Det kan derfor være svært at fastsætte den præcise dag for befrugtningen.

Man udregner terminsdatoen til 280 dage eller 40 uger efter første dag i sidste menstruation. Hvis man har regelmæssige blødninger med et interval på 28 dage er udregningen ret præcis, men hvis menstruationscyklussen er uregelmæssig, kan man nemt regne forkert. Nogle kvinder kan også opleve at bløde lidt på 14. dagen efter befrugtningen, da det er her det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen. Denne blødning kan komplicere udregningen yderligere.

Det er muligt at beregne fosterets alder ret præcist ved en kombination af data om sidste menstruation, fødselslængde og vægt, samt andre strukturer og karakteristiske træk hos fosteret i de forskellige udviklingstrin. I den sammenhæng er ultralydsscanning et vigtigt værktøj.

Beregn din terminsdato

Længden af graviditeten (gestationsperioden) er 280 dage, svarende til 40 uger, regnet fra starten af den sidste menstruation. Da befrugtningen oftest sker ca. 14 dage efter sidste menstruations første dag, vil fosterets alder til termin derfor være 266 dage, svarende til 38 uger. Da det er svært at vide hvornår befrugtningen præcis fandt sted, beregner man i stedet terminen ud fra sidste menstruations første dag. Der findes en regel man kan bruge til at beregne sin terminsdato ud fra sidste menstruations første dag, denne regel hedder Naegele’s regel. Se beregningen her eller skrive datoen for din sidste menstruations første dag ind i skemaet nedenunder:

 
Sidste menstruations første dag + 1 år – 3 måneder + 7 dage = Din termin

Find hoved og hale i hvor langt du er i graviditeten

En graviditetsuge er 7 dage, ligesom en almindelig uge. Hvis man er i 10. graviditetsuge og man ved at terminen er beregnet til en tirsdag, men nu er det torsdag, så vil man skrive 9+2. I tirsdags var du 9+0. Det er den måde din jordemoder eller læge vil skrive på din vandrejournal når du kommer til tjek.